Lássuk be, nyúlhúst nem sűrűn fogyasztunk. Mi legalábbis. Elég kettős érzése van az embernek, mivel egyrészt tündéri kis állat, másrészt igen finom dolgok készülnek belőle.
Gyerekkoromban sok nyuszink volt, majd egyszer csak ,,elszöktek". Sok-sok éven át éltem abban a hitben, hogy tényleg elszöktek. Majd a felismerés borzalmas volt, hogy sajnos talán még ettem is belőlük...
Persze azóta, felnőtt fejjel ezzel kapcsolatban már más a viszonyom. Igen, szeretem az állatokat, sőt! De előfordul, hogy nyuszi is kerül az asztalra.
Ez az receptötlet szerintem garantált siker, ha meg akarnánk szerettetni a nyúlhúst.
Almaboros nyúlragu burgonyafánkkal...
Hozzávalók 2 személyre:
• 4 nyúlláb (de lehet a gerince is)
• 25 dkg burgonya (2-3 db)
• liszt, amennyit felvesz
• szerecsendió
• 1 gerezd fokhagyma
Elkészítés: A húst megmossuk, sózzuk, borsikafűvel fűszerezzük. Egy tespibe helyezzük, majd kevés vízzel és almaborral felöntjük. Előmelegített sütőbe helyezzük, kb. 200 C°-on 30 percig lefedve sütjük. Ezután hozzáadunk 3-4 db fokhagymát, az aszalt szilvát, a csíkokra vágott répát, majd még 30 percig sütjük lefedve. Közben elkészítjük a burgonyafánkot is. A burgonyát megpucoljuk, kis kockákra vágva sós vízben megfőzzük. Összetörjük és hagyjuk meghülni. Hozzáadjuk a tojást, és annyi lisztet, hogy jól elkeverve az edény faláról leválljon. Hozzáadjuk az apróravágott fokhagymát és szerecsendiót reszelünk bele, elkeverjük és kevés olajon a seprenyőben kis fánkokat sütünk ki. Leitatjuk és tálalhatjuk a zaftos raguhoz mellé.