Reményekkel teli új évszakot várunk. De csak nem akar beköszönteni. Helyette szürke, sáros, vizes minden. Letargiába döntő, nyomasztó ez az időjárás. Legalábbis itt a Bakonyban...
Na, de van megoldás, hogy túllendítsük magunkat: használjuk ki még a lustálkodós, pléd alá bújós délutánokat, estéket és lepjük meg a párunkat egy forró borcsokoládéval. Az íze téli hangulatot idéző, viszont tavaszi zsongást, szerelmet ébresztő.
Egy kedves barátnőmtől kaptam ezt a receptet, amelyről megtudtam, Kugler Géza 1800-as évek végén írt könyvéből származik.
Borcsokoládé
Hozzávalók 2 bögrére:
• 4 dl édes vörösbor (fontos a jó minőség)
• 20 dkg étcsokoládé (ebben az esetben is, ajánlatos a magas kakaótartalmú, minőségi csokoládé)
• őrölt szegfűszeg és fahéj
A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk. Hozzáöntjük fokozatosan a bort és tovább melegítjük. Addig kevergessük, ameddig teljesen fel nem oldódik a csokoládé a borban. A masszát ízesítsük fahéjjal és szerecsendióval. Bögrébe vagy akár boros pohárba töltve tálaljuk, és sűrűsége miatt érdemes kanállal fogyasztani. Igazán forró és mosolygós hangulatot teremthetünk vele.