Recept: Marha steak vargánya mártással és héjas burgonyával

Marha steak! A kedvenc húsételem, a párom pedig egyenesen rajong érte. Sajnos sokszor elérhetetlennek tűnik jó minőséghez jutni, a borsos áráról nem is beszélve. De olykor igenis megengedhető ez az ínyencség! Egy kedves hentes ismerőstől kaptam ezt a vesepecsenyét. Az elkészítése közben már ki is gondoltam, hogy a következő bélszín receptem pedig, biztosan carpaccio lesz! 

 

Az argentin marha steaket is volt lehetőségem már megízlelni, amely híréhez hűen felülmúlhatatlan ízélményt nyújt. Az egyik kedvenc steakező helyemet is csak ajánlani tudom: a soproni Papa Joe's Saloon és Steakhouse! 

 

Vigyázat! Vegetáriánusok nyugalmát megzavaró képek következnek!

 

SAM_5610.jpg 

 

 

 

Marha steak vargánya mártással és héjas burgonyával...

 

 

Hozzávalók 2 személyre:

 

- 50 dkg marhabélszín, vesepecsenye törzs
- 1 tk. citrombors
- 1 tk. színesbors
- 1 tk. borsikafű
- 1 tk. rozmaring
- dijoni magos mustár
- só

 
- 10 dkg vargánya gomba
- 1,5 dl tejszín
- só
- bors
- petrezselyem

- 4 db sütnivaló burgonya
- 100 g tejföl
- 1 evk. grill fűszer
- párolni való zöldségek (brokkoli, répa, kalifornia paprika, kukorica...)
- vaj

 

SAM_5622.jpg 

Elkészítés: Ha egész húst kaptunk, legalább 2 cm-es szeletekre vágjuk, amit utána jól megmosunk. Elkészítjük a pácot. A húsokat bedörzsöljük a mustárral és a fűszerekkel, majd olíva olajjal meglocsoljuk. Én legalább 4-5 napig hagytam pácolódni. Fontos, hogy a sózást sütés előtt, frissen végezzük. Amikor eljött a sütés napja, először a burgonyával kezdjük. Alaposan megmossuk és cikkelyekre vágjuk. Grillfűszerrel megszórjuk és a tejfölben megforgatjuk. Egy hőálló tálban kevés olíva olajjal meglocsoljuk és 180 C°-ra előmelegített sütőben megsütjük. Nagyon finom ropogós lesz. A zöldségeket vajon megpároljuk. A vargányát feldaraboljuk, kevés vajon lepirítjuk majd felöntjük a tejszínnel. Sóval, borssal, petrezselyemmel fűszerezzük és sűrűre főzzük. A húst elővesszük, megsózzuk mindkét oldalát és vaslapon vagy grillserpenyőben a számunkra megfelelőre sütjük. Én az egyik szeletetet Medium Rare-re (3 - 3 perc) a másikat pedig Medium Well-re (5 - 5 perc) készítettem el. Mi így szeretjük! (Segítségképpen csatoltam egy sütési ábrát.) 
 
 
 
 
steak.jpg
 
 
SAM_5651.jpg
 
 
SAM_5663.jpg
 
 
SAM_5613.jpg
 
 
 
 
 
 

Receptek

 

Rozmaringos sütőtükpürével töltött tortellini

 

Szüreti fogások

 

Olivás-cukkinis-aszalt paradicsomos mediterrán zsemle

 

Gorgonzolás diós keksz

 

Zöld curry leves

 

Hajdinasaláta mézes-mustáros csirkével

 

Céklakrémleves

 

Juharszirupos áfonya sorbet

 

Rozmaringos-gombás fasírt balzsamos lilaburgonya salátával

 

Meggyes-mascarponés pite

 

Spenótos fettuccine

 

Szezámos kacsahúsleves

 

Citrusos saláta gránátalma szósszal

 

Mák mousse

 

Grill fogások

 

Epres kölespuding

 

Márványos csirkemell rolád

 

Gyömbéres kuszkusz

 

Medvehagymás batyu

 

Kókuszos panna cotta

 

Ananász salsa grill húsok mellé

 

Tavaszi halsaláta

 

Narancsos-mogyorós kacsacomb

 

Tojásos túrókrém leveles répába töltve

 

Kocsonya tojásköntösben

 

Sonkás-lilahagymás, tojásos aszpik

 

Mentás-chilis eperpüré amerikai palacsintával

 

Marhahúsgombóc leves keleti fűszerezéssel

 

Mediterrán ízek

 

Borcsokoládé

 

Csalfa-fánk

 

Almaboros nyúlragu burgonyafánkkal

 

Piros tészta

 

Diós kecskesajtkrémmel töltött pulykacsónak rozmaringos céklasalátával

 

Wasabis édesköménymártás lenmagos csirkecsikokkal

 

Üvegbe zárt illatok

 

Mézes pulykamedálok gránátalma mártással

 

Sáfrányos csirkemell sült banánnal

 

Túrófánk körtelekvárral

 

Rosé kacsamell steak szilvás fügemártással

 

Szarvasgombás blini 

 

Fehércsokoládés, áfonyás sajttorta

 

Hideg, fűszeres körtekrémleves

 

Szőlővel és dióval illatosított kecskesajtos tészta

 

Garnéla narancsos mustármártással

 

Avokádós sajtszuflé

 

Birsalmás rétes

 

Marha steak vargánya mártással és héjas burgonyával 

 

Feketeerdő quiche

 

Süllő borókás citrommártással, diós-baconös rizzsel

 

Barackos panna cotta

 

Kecskesajt krémleves, sajtgolyóval

 

 

Magos mustáros pácban érlelt vadlazac ceruzababbal és pikáns mártással

 

Füge csónak gesztenyés csokoládékrémmel

 

 
 
 
 
 


 
   
MediaBOOM! MediaBOOM!