Hamarosan, a nyár beköszöntével jönnek a finomabbnál finomabb, friss gyümölcsök, amelyek tökéletesen megkoronáznak egy desszertet. A panna cottában a variációk tárháza rejlik. Érdemes többféle ízvilággal, gyümölccsel, fűszerezéssel kipróbálni.
Ebben a receptben a kókuszt választottam alapfűszerezésnek. Talán ez az első alkalom, amikor nekem kellett feltörnöm a kemény kókuszdiót. Teljes felszerelésben álltam neki: bárd, sok-sok erő és türelem, majd 10 perc múlva már reszeltem is a húsát. Bár elbánunk vele mi nők is, de még mindig férfiasabb feladat a konyhában, ezért nyugodtan bízzuk rájuk.
Kókuszos panna cotta
Hozzávalók 4 személyre:
• fél kókusz (vagy ha reszelt, 2-3 evk.)
• 15 dkg vegyes erdei gyümölcs
• 100 g ét- vagy tejcsokoládé
• vanília rúd (lehet borboun vaníliás cukor is)
Elkészítés: A kókuszt feltörjük, megpucoljuk. A kókuszlevet leszűrjük, a húsát lereszeljük. A tejszínt, a tejet, a kókuszlevet, a kókuszreszelék felét, egy rúd vaníliával együtt felforraljuk lassú tűzön, majd félretesszük. Beleszórjuk a cukrot és a zselatint, csomómentesen eldolgozzuk, majd kevergetve hűtjük, amíg sűrűsödni nem kezd. A krémet az általunk választott formákba öntjük, de csak félig, majd betesszük a hűtőbe dermedni. Addig a csokoládét 1 dl tejszínnel, a kókuszreszelék másik felével, vízgőz felett krémesre dolgozzuk, majd rákanalazzuk a hűtőből kivett panna cottára*. Elegyengetjük majd jöhet a második adag krém ráöntése is. Visszatesszük a hűtőbe és kb. 5 óra múlva tálalhatjuk. Kis lime-al meglocsolt erdei gyümölcspürét tálalhatunk hozzá (nem igényli a cukrot, mert édes a krém).
*A recept eredetileg az észak-olasz régióból Piemontból származik, de egész Olaszország területén fogyasztották, bogyós gyümölcsökkel, karamellel, csokoládéval, vagy gyümölcs szósszal tálalva.