Recept: Kókuszos panna cotta

Hamarosan, a nyár beköszöntével jönnek a finomabbnál finomabb, friss gyümölcsök, amelyek tökéletesen megkoronáznak egy desszertet.  A panna cottában a variációk tárháza rejlik. Érdemes többféle ízvilággal, gyümölccsel, fűszerezéssel kipróbálni.  
Ebben a receptben a kókuszt választottam alapfűszerezésnek. Talán ez az első alkalom, amikor nekem kellett feltörnöm a kemény kókuszdiót. Teljes felszerelésben álltam neki: bárd, sok-sok erő és türelem, majd 10 perc múlva már reszeltem is a húsát. Bár elbánunk vele mi nők is, de még mindig férfiasabb feladat a konyhában, ezért nyugodtan bízzuk rájuk. 

SAM_2147.jpg
 
Kókuszos panna cotta

SAM_2202.jpg
 
Hozzávalók 4 személyre:
 
• fél kókusz (vagy ha reszelt, 2-3 evk.)
• 15 dkg vegyes erdei gyümölcs
• 1 dl tejszín
• 100 g ét- vagy tejcsokoládé 
• 6 dl tejszín
• 1 dl zsíros tej
• 12 g zselatin
• 10 dkg cukor 
• vanília rúd (lehet borboun vaníliás cukor is)
 
 
Elkészítés: A kókuszt feltörjük, megpucoljuk. A kókuszlevet leszűrjük, a húsát lereszeljük. A tejszínt, a tejet, a kókuszlevet, a kókuszreszelék felét, egy rúd vaníliával együtt felforraljuk lassú tűzön, majd félretesszük. Beleszórjuk a cukrot és a zselatint, csomómentesen eldolgozzuk, majd kevergetve hűtjük, amíg sűrűsödni nem kezd. A krémet az általunk választott formákba öntjük, de csak félig, majd betesszük a hűtőbe dermedni.  Addig a csokoládét 1 dl tejszínnel, a kókuszreszelék másik felével, vízgőz felett krémesre dolgozzuk, majd rákanalazzuk a hűtőből kivett panna cottára*. Elegyengetjük majd jöhet a második adag krém ráöntése is.  Visszatesszük a hűtőbe és kb. 5 óra múlva tálalhatjuk. Kis lime-al meglocsolt erdei gyümölcspürét tálalhatunk hozzá (nem igényli a cukrot, mert édes a krém).
 

*A recept eredetileg az észak-olasz régióból Piemontból származik, de egész Olaszország területén fogyasztották, bogyós gyümölcsökkel, karamellel, csokoládéval, vagy gyümölcs szósszal tálalva. 
 
SAM_2152.jpg
 
SAM_2150.jpg
 
SAM_2190.jpg
 
SAM_2144.jpg

Receptek

 

Rozmaringos sütőtükpürével töltött tortellini

 

Szüreti fogások

 

Olivás-cukkinis-aszalt paradicsomos mediterrán zsemle

 

Gorgonzolás diós keksz

 

Zöld curry leves

 

Hajdinasaláta mézes-mustáros csirkével

 

Céklakrémleves

 

Juharszirupos áfonya sorbet

 

Rozmaringos-gombás fasírt balzsamos lilaburgonya salátával

 

Meggyes-mascarponés pite

 

Spenótos fettuccine

 

Szezámos kacsahúsleves

 

Citrusos saláta gránátalma szósszal

 

Mák mousse

 

Grill fogások

 

Epres kölespuding

 

Márványos csirkemell rolád

 

Gyömbéres kuszkusz

 

Medvehagymás batyu

 

Kókuszos panna cotta

 

Ananász salsa grill húsok mellé

 

Tavaszi halsaláta

 

Narancsos-mogyorós kacsacomb

 

Tojásos túrókrém leveles répába töltve

 

Kocsonya tojásköntösben

 

Sonkás-lilahagymás, tojásos aszpik

 

Mentás-chilis eperpüré amerikai palacsintával

 

Marhahúsgombóc leves keleti fűszerezéssel

 

Mediterrán ízek

 

Borcsokoládé

 

Csalfa-fánk

 

Almaboros nyúlragu burgonyafánkkal

 

Piros tészta

 

Diós kecskesajtkrémmel töltött pulykacsónak rozmaringos céklasalátával

 

Wasabis édesköménymártás lenmagos csirkecsikokkal

 

Üvegbe zárt illatok

 

Mézes pulykamedálok gránátalma mártással

 

Sáfrányos csirkemell sült banánnal

 

Túrófánk körtelekvárral

 

Rosé kacsamell steak szilvás fügemártással

 

Szarvasgombás blini 

 

Fehércsokoládés, áfonyás sajttorta

 

Hideg, fűszeres körtekrémleves

 

Szőlővel és dióval illatosított kecskesajtos tészta

 

Garnéla narancsos mustármártással

 

Avokádós sajtszuflé

 

Birsalmás rétes

 

Marha steak vargánya mártással és héjas burgonyával 

 

Feketeerdő quiche

 

Süllő borókás citrommártással, diós-baconös rizzsel

 

Barackos panna cotta

 

Kecskesajt krémleves, sajtgolyóval

 

 

Magos mustáros pácban érlelt vadlazac ceruzababbal és pikáns mártással

 

Füge csónak gesztenyés csokoládékrémmel

 

 
 
 
 
 


 
   
MediaBOOM! MediaBOOM!