Bevallom az édesköménnyel hadilábon álltam. Mindig is vonzott, majd miután megérzem az erős ánizs illatát, nehezen tudok elvonatkoztatni az alkoholtól. Krémlevest így nehezen tudnék elképzelni vele, ezért azzal most nem is próbálkoztam.
Az első elképzelésem egy szendvicskrém volt, amelyet almával párosítanék, de az ölteteléseim során inkább egy wasabival fűszerezett mártásként készítettem el. Meglepően az ,,ánizs hatás" megszünt, és egy igen pikáns, mégis lágy ízt értem el.
Wasabis édesköménymártás lenmagos csirkecsíkokkal....
Hozzávalók 2 személyre:
• fél édeskömény
• 2 dl tejszín
• 2 borsónyi wasabi krém
• vaj
• bors
• 8 dkg ementáli sajt
• 30 dkg csirkemell
• só
• lenmag
• 2-4 db burgonya
• 2 dkg ementáli
Elkészítés: A csirkemelleket felcsíkozzuk, majd besózzuk. A burgonyát megmossuk és héjával együtt egyhén sós vízben megfőzzük. Az édeskömény gumót lereszeljük, vajon megdinszteljük, felöntjük egy kis vízzel és pároljuk. Hozzáadjuk a wasabi krémet, majd felöntjük 1 dl tejszínnel és 5 dkg sajttal, majd együtt sűrűre főzzük. Enyhén borsozhatjuk. A csirkemelleket vajban kisütjük, és megszórjuk a lenmaggal, picit lepirítjuk. A burgonyákat félbevágjuk és a belsejük egy részét kikanalazzuk, óvatosan ne törjön össze. Ebből készítjük a tölteléket. A maradék tejszínnel és kb. 2 dkg sajttal összetörjük. Enyhén sózzuk, kis borssal, petrezselyemmel fűszerezzük és pürésítjük. Visszatöltjük a burgonyába, megszórjuk a maradék sajttal. Ami szépen megpirul a tetején az előmelegített sütőben. Két sonkadarabból kis kosarat formázunk, amelybe beletölthető a mártás, ami mellé tálalhatjuk a csirkemell csíkokat és a burgonya csónakokat.