Az érett, jól sült sütőtök a legfinomabb őszi-téli csemegék egyike, ráadásul minden ízében egészséges táplálék.
• Elsősorban a nyálkahártyák gyulladásaira van gyógyító hatása.
• A sütőtökben lévő kálium elősegíti a vér tisztítását.
• A vitamintartalma miatt ajánlott a fogyasztása a pattanásos bőrre.
• Töklé fogyasztásával csökkenthetőek az asztmás rohamok, valamint az allergikus tüsszögés és köhögés.
• A sütőtökben lévő lutein nevű karotinoid csökkenti a sárgafolt-elfajulás kockázatát, de más szembetegségek - például a szürkehályog - kialakulását is megelőzi. A lutein segít abban, hogy megőrizd látásod élességét.
Rozmaringos sütőtökpürével töltött tortellini...
Hozzávalók 2 személyre:
Elkészítés: A sütőtököket kisebb cikkelyekre vágjuk, és előmelegített sütőben kb. 200°C-on megsütjük. A lisztbe krátert formázunk, amibe beleütjük a két tojást. Egy villa segítségével felverjük benne őket, és lassan adagoljuk a lisztet hozzá. Ha szükséges 1 evk. enyhén sós vizet önthetünk még hozzá, hogy kellően jól gyúrható legyen. Félretesszük legalább negyed órára pihenni. Ha megsült a tök, akkor a húsát összekeverjük a krémsajttal, majd megfűszerezzük rozmaringgal, és sóval. A tésztát vékonyra kinyújtjuk, kör alakúra kiszaggatjuk, megtöltjük kevés töltelékkel, fébehajtjuk, végül összenyomjuk (a széleket tojással kenjük be). Az ujjunk segítségével megformázzuk. Forró, lobogó zöldségalaplét megízesítünk még egy kis rozmaringgal, és kb. 10 perc alatt kifőzzük benne a tortelliniket. Tálalásnál rozmaringgal fűszerezett olvasztott vajjal meglocsoljuk, és ha maradt még a püréből azt is kínálhatunk mellé.