Quiche (ejtsd: kis) a franciák pizzája, egy klasszikus francia étel, melynek alapgondolata a következő: egy omlós tésztaágyon pihenő, gazdag feltéttel megpakolt, tejszínes tojással összesütött lepény.
Imádom az elkészíthetőségének sokszínűségét. Zöldségesen, vagy éppen húsosan... Krémes-sajtosan, vagy éppen pirított feltéttel... Mindenki számára ínyenc étellé varázsolható, a variációknak csak a fantázia szab határt.
Hozzávalók 1 pite készítéséhez:
• 1 db leveles tészta
• 6 szelet Feketeerdei sonka
• 6-10 szem koktél paradicsom
• 175 g tejföl
• 4 db tojás
• 2 dl tejszín
• 10 dkg túró
• 5 dkg parmezán
• 2 evk. liszt
• bazsalikom
• só
• bors
Elkészítés: A levelestésztát kinyújtjuk és a kivajazott piteformába helyezzük. A tojásokat felverjük a tejföllel és a tejszínnel. Kiveszünk belőle egy keveset, amelyhez hozzákeverjük a lisztet, majd visszaöntjük és eldolgozzuk a krémmel. Belemorzsoljuk a túrót, 6 szelet sonkát, 2,5 dkg parmezánt, majd enyhén megsózzuk, borsozzuk, bazsalikommal megszórjuk. A krémet a piteformába öntjük és 180 C°-ra előmelegített sütőbe helyezzük. Kb. 10 perc után kivesszük, és a felszeletelt paradicsomokkal, a maradék sonkával és parmezánnal megszórjuk. Visszatesszük még 5-10 percre és készre sütjük. Friss bazsalikommal tálalhatjuk.