Lassan egy hete élvezem a családi együttlétet, amelyben nekem ritkán van részem, mivel elköltöztem messze távol az Alföld déli csücskéből. Ami ennek a vidéknek nagy előnye, (persze sok minden más mellett), hogy közel van Erdély. Nagyon sok finomsághoz könnyebben, gyorsabban jutunk hozzá. Most például frissen szedet áfonyát kaptunk. Mivel kezd megint nyáriasra fordulni az idő, gyorsan készítettem egy frissítő áfonya sorbet-et. Mentával és citromfűvel fűszereztem, és juharsziruppal édesítettem. Friss, tömény gyümölcs, hűsít és egészségesebb desszert.
,,A juharszirup egy olyan polifenol vegyületekből álló koktélt tartalmaz, melyek közül egyesek antioxidáns tulajdonságúak. Kész tárháza ezeknek a jótékony vegyületeknek, olyanoknak, amiket bogyós gyümölcsökben, teában, vörösborban vagy a lenmagban is megtalálhatunk, hogy csak néhányat említsek. Nem minden édesítőszer született egyenlőnek! Ha édesítőszert kell választani, a juharszirup jó választás, mert számos olyan antioxidáns vegyületet tartalmaz, amit más édesítők nem." (www.juharszirup.hu)
Juharszirupos áfonya sorbet
Hozzávalók 2 - 4 személy részére:
Elkészítés: A hűtőből kivett friss áfonyát átszórjuk a turmixgépünkbe. Hozzáadunk 5 evk. juharszirupot (lehet többet is, én szeretem, ha érezeni a fanyar gyümölcsízt), és az apróra vágott menta-, és cirtomfűleveleket, és fél lime levét. Lazítjuk kb. 1,5 - 2 dl jeges vízzel. Kóstolás után, ha szükséges még fűszerezhetjük. Átöntjük egy dobozba, majd a mélyhűtőbe helyezzük. Félóránként háromszor, négyszer megismételve átkeverjük, vagy természetesen fagylaltgépben is elkészíthetjük. Tálkákba helyezve, még egy kis juharsziruppal meglocsolva tálalhatjuk.