Recept: Juharszirupos áfonya sorbet

Lassan egy hete élvezem a családi együttlétet, amelyben nekem ritkán van részem, mivel elköltöztem messze távol az Alföld déli csücskéből. Ami ennek a vidéknek nagy előnye, (persze sok minden más mellett), hogy közel van Erdély. Nagyon sok finomsághoz könnyebben, gyorsabban jutunk hozzá. Most például frissen szedet áfonyát kaptunk. Mivel kezd megint nyáriasra fordulni az idő, gyorsan készítettem egy frissítő áfonya sorbet-et. Mentával és citromfűvel fűszereztem, és juharsziruppal édesítettem. Friss, tömény gyümölcs, hűsít és egészségesebb desszert.

,,A juharszirup egy olyan polifenol vegyületekből álló koktélt tartalmaz, melyek közül egyesek antioxidáns tulajdonságúak. Kész tárháza ezeknek a jótékony vegyületeknek, olyanoknak, amiket bogyós gyümölcsökben, teában, vörösborban vagy a lenmagban is megtalálhatunk, hogy csak néhányat említsek. Nem minden édesítőszer született egyenlőnek! Ha édesítőszert kell választani, a juharszirup jó választás, mert számos olyan antioxidáns vegyületet tartalmaz, amit más édesítők nem." (
www.juharszirup.hu)

SAM_4802.jpg
 
Juharszirupos áfonya sorbet

SAM_1495.jpg

Hozzávalók 2 - 4 személy részére:
 
• 400 g áfonya
• 5 evk. juharszirup
• 2 dl jeges víz
• 4 levél citromfű
• 4 levél menta 
• fél lime leve
 
 
Elkészítés: A hűtőből kivett friss áfonyát átszórjuk a turmixgépünkbe. Hozzáadunk 5 evk. juharszirupot (lehet többet is, én szeretem, ha érezeni a fanyar gyümölcsízt), és az apróra vágott menta-, és cirtomfűleveleket, és fél lime levét. Lazítjuk kb. 1,5 - 2 dl jeges vízzel. Kóstolás után, ha szükséges még fűszerezhetjük. Átöntjük egy dobozba, majd a mélyhűtőbe helyezzük. Félóránként háromszor, négyszer megismételve átkeverjük, vagy természetesen fagylaltgépben is elkészíthetjük. Tálkákba helyezve, még egy kis juharsziruppal meglocsolva tálalhatjuk. 
 
SAM_4790.jpg
 
SAM_4852.jpg
 
SAM_4814.jpg
 
SAM_4804.jpg

Receptek

 

Rozmaringos sütőtükpürével töltött tortellini

 

Szüreti fogások

 

Olivás-cukkinis-aszalt paradicsomos mediterrán zsemle

 

Gorgonzolás diós keksz

 

Zöld curry leves

 

Hajdinasaláta mézes-mustáros csirkével

 

Céklakrémleves

 

Juharszirupos áfonya sorbet

 

Rozmaringos-gombás fasírt balzsamos lilaburgonya salátával

 

Meggyes-mascarponés pite

 

Spenótos fettuccine

 

Szezámos kacsahúsleves

 

Citrusos saláta gránátalma szósszal

 

Mák mousse

 

Grill fogások

 

Epres kölespuding

 

Márványos csirkemell rolád

 

Gyömbéres kuszkusz

 

Medvehagymás batyu

 

Kókuszos panna cotta

 

Ananász salsa grill húsok mellé

 

Tavaszi halsaláta

 

Narancsos-mogyorós kacsacomb

 

Tojásos túrókrém leveles répába töltve

 

Kocsonya tojásköntösben

 

Sonkás-lilahagymás, tojásos aszpik

 

Mentás-chilis eperpüré amerikai palacsintával

 

Marhahúsgombóc leves keleti fűszerezéssel

 

Mediterrán ízek

 

Borcsokoládé

 

Csalfa-fánk

 

Almaboros nyúlragu burgonyafánkkal

 

Piros tészta

 

Diós kecskesajtkrémmel töltött pulykacsónak rozmaringos céklasalátával

 

Wasabis édesköménymártás lenmagos csirkecsikokkal

 

Üvegbe zárt illatok

 

Mézes pulykamedálok gránátalma mártással

 

Sáfrányos csirkemell sült banánnal

 

Túrófánk körtelekvárral

 

Rosé kacsamell steak szilvás fügemártással

 

Szarvasgombás blini 

 

Fehércsokoládés, áfonyás sajttorta

 

Hideg, fűszeres körtekrémleves

 

Szőlővel és dióval illatosított kecskesajtos tészta

 

Garnéla narancsos mustármártással

 

Avokádós sajtszuflé

 

Birsalmás rétes

 

Marha steak vargánya mártással és héjas burgonyával 

 

Feketeerdő quiche

 

Süllő borókás citrommártással, diós-baconös rizzsel

 

Barackos panna cotta

 

Kecskesajt krémleves, sajtgolyóval

 

 

Magos mustáros pácban érlelt vadlazac ceruzababbal és pikáns mártással

 

Füge csónak gesztenyés csokoládékrémmel

 

 
 
 
 
 


 
   
MediaBOOM! MediaBOOM!