Bár nem szoktam nagyon édességeket, sütiket, desszerteket készíteni, olykor azért a környezetem igényt tart rá. Ilyenkor szeretem a gyorsan elkészíthető és sok variációt nyújtó desszert közül választani. A panna cotta olasz puding is ezek közé sorolható. Bármilyen ízlés szerint fűszerezhető, és bármelyik idénynek megfelelő gyümölcsökkel tálalható. Ebben a esetben a nektarint választottam.
Barackos panna cotta
Hozzávalók 4 személyre:
• 1 dl zsíros tej
• 6 dl zsíros tejszín
• 10 dkg cukor
• 4 lap zselatin
• vanília
• 5 db nektarin
• 2 evk. barack lekvár (nektarin, őszibarack vagy akár sárgabarack)
• 2 evk. cukor
• 1 evk. méz
Elkészítés:
3 db nektarint megpucolunk, felkockázunk. Főzőedénybe tesszük, felöntjük vízzel és puhára főzzük. Adunk hozzá 2 evk. cukrot, 2 evk. lekvárt, 1 evk. mézet és tovább főzzük, kissé sziruposítjuk. Lehet gyömölcsragunak elkészíteni, vagy éppen pürésíteni. Félretesszük hülni. A tejet és a tejszínt lassú tűzön felforraljuk. Ezután levesszük a tűzről és hozzáadjuk a cukrot, a vaníliát és a zselatint. Lassan kevergetjük, hogy krémesedjen. Amikor minden feloldódott és kellően meghült, formába öntjük, majd a 4-5 órára a hűtőbe tesszük. Lehet poharas desszertként tálalni (rétegezzük a gyümölcspürével), vagy formából kiborítva tálalni (leöntve, mellé tálalva a gyümölcsragut).
Az alap pudingrecept bármilyen módon ízesíthető, fűszerezhető (fahéjas, likőrös, kávés, ánizsos, kókuszos, stb.)