Itt az eperszezon! Hogyan válasszunk a kínálatból? Sose méret és szín szerint, hanem bízzuk az orrunkra, s hagyjuk, hogy az eper illata varázsoljon el bennünket.
Fontos, hogy csak öblítsük, ne áztassuk vízben, mert akkor elveszítheti az aromáját.
Epres kölespuding...
Hozzávalók 2 személyre:
• 6 evk. nyírfacukor (természetesen helyettesíthető kristálycukorral, édesítővel is, én kevésbé vagyok édesszájú, és kíméletesen bánok a cukorral)
• esetleg egy tk. zselatin
Elkészítés: A kölest kicsit átmossuk, majd a vízzel, a tejszínnel és tejjel felöntve lassú tűzön főzni kezdjük. Hozzákeverünk 3 evk. cukrot, a vaníliát, és reszelünk bele egy kis citromhéjat. Kb. 15-20 percig főzzük, ameddig magába nem szívja a folyadékot. Az első adag epret megmossuk, majd leturmixoljuk pürének. A kész köleshez keverjük, majd (amennyiben kevésbé szemcsés pudingot szeretnénk) újra átturmixolhatjuk. Ha kicsit lágyabbnak érezzük, akkor langyos vízben eldolgozott zselatint keverhetünk hozzá. Beletöltjük a formákba. Kis pihentetés után tegyük a hűtőbe. A második adag epret szintén megmossuk és kis darabokra vágjuk, majd kis vízzel felöntve és 2-3 evk. cukor hozzáadásával nagyon alacsony fokozaton sziruposítani kezdjük. Ha kész, félretesszük hülni. A pudingokat kifordítjuk a formából, majd friss eperrel, és a szósszal megöntve tálalhatjuk.