Nagyon vártam a hétvégét, mert a szüleim sok-sok kilómétert utazva meglátogattak. Anyukám Katalin, és így volt lehetőségem megköszönteni ezzel a finomsággal. A körtelekvárt tőle kaptam, így mindenképpen szerettem volna felhasználni az édességhez. Nekem az övé a legfinomabb!
Csodás napokat töltöttünk együtt, új élményekkel gazdgodva. Ehhez hozzájárult a Pannon Csillagda látogatása is, amelyet ezúton is mindenkinek szívből ajánlok! A planetárium egyedülálló világot varázsol elénk. Ha Bakonybélben jár valaki, feltétlenül látogasson el!
Túrófánk körtelekvárral...
Hozzávalók 4 személyre (16 db):
• 25 dkg túró
• 10 dkg liszt
• 2 tojás
• 2-3 evk. porcukor
• 6 g sütőpor
• vanília vagy vaniliáscukor
lekvárhoz (1 üveg):
• 0,5 kg körte
• 0,2 kg alma
• 5 dkg cukor
• sűrítő anyag (természetes zselésítő vagy jamfix)
• szegfűszeg
• pici vanília
Elkészítés: A lekvárhoz a gyümölcsöket megpucoljuk, kicsutkázzuk, feldaraboljuk és összefűzzük a cukorral és a fűszerekkel. Zselésítés után befőttes üvegbe töltjük. A fánkhoz a túrót és a tojást kikeverjük, hozzáadjuk a cukrot és a vaníliát, tovább habosítjuk, majd a sütőporos lisztet adagolva hozzászitáljuk. Olyan masszát kapunk, amelyet vizes kézzel golyókká tudunk formázni. Ezután forró olajban aranybarnára kisütjük. Kissé megnő és szép gömbölyű lesz. Ínyencebbek tehetnek a közepébe egy darabka csokit is, ami elolvad majd benne. A lekvárral tálaljuk. Én nem szoktam porcukrozni, de természetesen lehet.