A kuszkusz számomra olyan étel, amelyet illatozó fűszerekkel lehet csak elkészíteni. Minél pikánsabb, annál jobb.
Jellemzően az észak-afrikai országokban, mint nemzeti eledelt, az étkezések lezárásakor a desszert előtt szokták tálalni, úgymond a teljes megelégedettség jegyében.
Eredetileg nehéz munkával, házilag készítik belisztezett kemény búzadarából gyúrással, sodrással, megvizezve, megsózva, pici olajjal összedolgozva, gőzöléssel és morzsolással. A golyócskákat szitán szűrik át, osztályozzák méret szerint, szárítják a napon, aztán változó módonízesítik. Az egészen puhára főtt húsból, zöldségből és kuszkuszból álló egytálételt kenyérhéjjal vagy kézzel ették, hagyományosan egy nagy tálból, közösen.
Gyömbéres kuszkusz
Hozzávalók két személyre:
• 100 g kuszkusz (kisebb szemű)
• kb. 10 szál ceruzabab (7 dkg)
mozsárban összetört fűszerkeverék:
• 1 tk. szárított bazsalikom
• 1 mkk. szemcsés szerecsendió (durvára reszelt)
Elkészítés: A mozsárban a fűszereket porrá zúzzuk. A pulykacombfilét felkockázzuk, majd enyhén megsózzuk és a fűszerkeverék felével bedörzsöljük. Felforralunk kb. 1,5 dl vizet, kb. 3-5 dkg vajat teszünk hozzá, leöntjük vele a kuszkuszt (max. ellepje), hozzákeverjük a fűszerkeverék másik felét és egy kis sót, majd legalább 5-6 percig állni hagyjuk egy kerámia tálban. Magába szívja a vizet, és pörgősek maradnak a szemek. A serpenyőben felolvasztunk kb. 5 dkg vajat, kicsit lepirítjuk a combfilét, majd lefedjük, és hagyjuk párolódni. Ha nem enged elég levet adhatunk hozzá egy kis vizet. Amikor már majdnem megpuhult, hozzáadjuk a tabasco szószt. Ne sokat, ne legyen túl erős. A ceruzababot blansírozzuk*, majd feldaraboljuk és hozzáadjuk a kuszkusszal együtt a húsraguhoz. Mivel a hús enyhén zaftos, így kicsit rizottós jellegű lesz ez a pinkáns egytálétel. Egy kis lime levet facsarhatunk rá, valamint friss bazsalikommal szórjuk meg.
*A megtisztított nyers zöldséget szűrőkanálban 3-5 percre forró víz fölé helyezzük, és befedjük az edényt. Amikor kiemeljük hirtelen jéghideg vízzel lehűtjük.