Recept: Gyömbéres kuszkusz

A kuszkusz számomra olyan étel, amelyet illatozó fűszerekkel lehet csak elkészíteni. Minél pikánsabb, annál jobb.
Jellemzően az észak-afrikai országokban, mint nemzeti eledelt, az étkezések lezárásakor a desszert előtt szokták tálalni, úgymond a teljes megelégedettség jegyében. 

Eredetileg nehéz munkával, házilag készítik belisztezett kemény búzadarából gyúrással, sodrással, megvizezve, megsózva, pici olajjal összedolgozva, gőzöléssel és morzsolással. A golyócskákat szitán szűrik át, osztályozzák méret szerint, szárítják a napon, aztán változó módonízesítik. Az egészen puhára főtt húsból, zöldségből és kuszkuszból álló egytálételt kenyérhéjjal vagy kézzel ették, hagyományosan egy nagy tálból, közösen.  

SAM_2585.jpg
 
Gyömbéres kuszkusz

SAM_2591.jpg
 
Hozzávalók két személyre:
 
• 100 g kuszkusz (kisebb szemű)
• 20 dkg pulykacombfilé
• kis só
• vaj
• kb. 10 szál ceruzabab (7 dkg)
• 1 tk. tabasco szósz
• lime
 
mozsárban összetört fűszerkeverék:
  
• 1 mkk. őrölt gyömbér
• 1 mkk. tört fahéj
• 1 mkk. citrombors
• 1 tk. szárított bazsalikom
• 1 mkk. szemcsés szerecsendió (durvára reszelt)
 
 
Elkészítés: A mozsárban a fűszereket porrá zúzzuk. A pulykacombfilét felkockázzuk, majd enyhén megsózzuk és a fűszerkeverék felével bedörzsöljük. Felforralunk kb. 1,5 dl vizet, kb. 3-5 dkg  vajat teszünk hozzá, leöntjük vele a kuszkuszt (max. ellepje), hozzákeverjük a fűszerkeverék másik felét és egy kis sót, majd legalább 5-6 percig állni hagyjuk egy kerámia tálban. Magába szívja a vizet, és pörgősek maradnak a szemek. A serpenyőben felolvasztunk kb. 5 dkg vajat, kicsit lepirítjuk a combfilét, majd lefedjük, és hagyjuk párolódni. Ha nem enged elég levet adhatunk hozzá egy kis vizet. Amikor már majdnem megpuhult, hozzáadjuk a tabasco szószt. Ne sokat, ne legyen túl erős. A ceruzababot blansírozzuk*, majd feldaraboljuk és hozzáadjuk a kuszkusszal együtt a húsraguhoz. Mivel a hús enyhén zaftos, így kicsit rizottós jellegű lesz ez a pinkáns egytálétel. Egy kis lime levet facsarhatunk rá, valamint friss bazsalikommal szórjuk meg. 

*A megtisztított nyers zöldséget szűrőkanálban 3-5 percre forró víz fölé helyezzük, és befedjük az edényt. Amikor kiemeljük hirtelen jéghideg vízzel lehűtjük. 
 
SAM_2592.jpg
 
SAM_2578.jpg
 
SAM_2586.jpg
 
SAM_2610.jpg

Receptek

 

Rozmaringos sütőtükpürével töltött tortellini

 

Szüreti fogások

 

Olivás-cukkinis-aszalt paradicsomos mediterrán zsemle

 

Gorgonzolás diós keksz

 

Zöld curry leves

 

Hajdinasaláta mézes-mustáros csirkével

 

Céklakrémleves

 

Juharszirupos áfonya sorbet

 

Rozmaringos-gombás fasírt balzsamos lilaburgonya salátával

 

Meggyes-mascarponés pite

 

Spenótos fettuccine

 

Szezámos kacsahúsleves

 

Citrusos saláta gránátalma szósszal

 

Mák mousse

 

Grill fogások

 

Epres kölespuding

 

Márványos csirkemell rolád

 

Gyömbéres kuszkusz

 

Medvehagymás batyu

 

Kókuszos panna cotta

 

Ananász salsa grill húsok mellé

 

Tavaszi halsaláta

 

Narancsos-mogyorós kacsacomb

 

Tojásos túrókrém leveles répába töltve

 

Kocsonya tojásköntösben

 

Sonkás-lilahagymás, tojásos aszpik

 

Mentás-chilis eperpüré amerikai palacsintával

 

Marhahúsgombóc leves keleti fűszerezéssel

 

Mediterrán ízek

 

Borcsokoládé

 

Csalfa-fánk

 

Almaboros nyúlragu burgonyafánkkal

 

Piros tészta

 

Diós kecskesajtkrémmel töltött pulykacsónak rozmaringos céklasalátával

 

Wasabis édesköménymártás lenmagos csirkecsikokkal

 

Üvegbe zárt illatok

 

Mézes pulykamedálok gránátalma mártással

 

Sáfrányos csirkemell sült banánnal

 

Túrófánk körtelekvárral

 

Rosé kacsamell steak szilvás fügemártással

 

Szarvasgombás blini 

 

Fehércsokoládés, áfonyás sajttorta

 

Hideg, fűszeres körtekrémleves

 

Szőlővel és dióval illatosított kecskesajtos tészta

 

Garnéla narancsos mustármártással

 

Avokádós sajtszuflé

 

Birsalmás rétes

 

Marha steak vargánya mártással és héjas burgonyával 

 

Feketeerdő quiche

 

Süllő borókás citrommártással, diós-baconös rizzsel

 

Barackos panna cotta

 

Kecskesajt krémleves, sajtgolyóval

 

 

Magos mustáros pácban érlelt vadlazac ceruzababbal és pikáns mártással

 

Füge csónak gesztenyés csokoládékrémmel

 

 
 
 
 
 


 
   
MediaBOOM! MediaBOOM!