A nyarat egy nagyon kellemes utazással zártam. Hazautaztam a szüleimhez a barátaim társaságában. Pár napot Szarvason töltöttünk a Kákafoki holtágon, majd a hét többi napját már Békéscsabán. Ha ott járunk, elengedhetetlen betérni nagybátyám rétesboltjába. 3 napig rétest majszoltunk: szilvásat, barackosat, káposztásat, sonkásat, mákosat, túrósat... Mindig hozok haza magammal a tésztájából, amiből igyekszek további finomságokat készíteni. Mivel kezd érni a birsalma és nagyon nagy kedvencem, kiszaladtam a kertünkbe, és bár nem érett meg mind, de találni már szép darabokat. Igazán bio és vadon érő gyümölcsről van szó, amit a bennük megbúvó kukaccsaládok is bizonyítanak.
Hozzávalók 1 rúd rétes (20 dkg rétestészta):
• 8 db birsalma
• 1 citrom leve
• 3-4 db fahéj
• pár szem szegfűbors és szegfűszeg
• csipet vanília
• 4 evk. cukor
• 2 evk. méz
• kevés kardamon és csillagánizs
Elkészítés: Az almákat megpucoljuk és felkockázzuk, felöntjük vízzel és feltesszük főzni. Hozzáadjuk a citromlevet, a fahéjat, a szegfűborsot, a szegfűszeget, a kardamont és az ánizst. Amikor puhára megfőtt, hozzáadjuk a mézet, a cukrot és a vaníliát. Ha szükséges még tovább fűszerezhetjük. Sűrűre főzzük és enyhén karamellizáljuk. A rétestésztát késhegynyire kinyújtjuk, középre rendezzük a tölteléket, két oldalról felhajtjuk, majd betakarjuk (egy rétegben). Megkenjük langyon vízzel és 180 C°-ra előmelegített sütőben 20-30 perc alatt megsütjük. Kivéve a sütőből, hagyjuk meghülni egy kicsit, majd átlósan szeleteljük fel. Kevés porcukorral meghintjük és tálalhatjuk.