A céklának sosem tudok ellenállni. Talán ez az egyetlen olyan zöldség, amelynek fogyasztásakor úgy érzem kicsattanok az egészségtől. Rendkívül finom és a sok jótékony hatása megkérdőjelezhetetlen.
Ez a méltatlanul elfeledett zöldség nemcsak a rák megelőzésében segíthet, hanem a magas vérnyomásra, illetve az állóképességre is kedvezően hat. A cékla a szokásosnál magasabb nitráttartalmának köszönhető, hiszen már mindössze egy grammnyi adagban is nagyjából 20-szor több található ezen anyagból, mint bármely más zöldségben. A szervezetbe kerülő nitrátokat testünk nitrogén-oxiddá alakítja, mely érlazító és -tágító hatással rendelkezik. Egészségügyi Világszervezet által végzett kísérlet során kimutatható, hogy egy pohár céklalé drámai módon csökkentheti a vérnyomást, ráadásul minél magasabb az illető vérnyomása, annál látványosabb az eredmény. Ugyanezen okok miatt, ez a rubinpiros zöldség akár a demenciát - köznapi nevén az elbutulást - is gyógyíthatja.
Magas folsavtartalma révén akár az Alzheimer-kór ellen is hatásos lehet. A cékla élénk színét egy bizonyos betacyanin nevű vegyületnek köszönheti, melyet rendkívül erős antioxidánsként tartanak számon. Egy amerikai kutatás például megállapította, hogy a prosztata- és mellrákkal küzdő betegeknek adagolt betacyanin 12,5%-kal lassította a tumorsejtek növekedését. Mindezen felül táplálkozás-szakértők is előszeretettel ajánlják a fogyasztását. Száz gramm cékla ugyanis fedezi a napi ajánlott rostfogyasztás 10%-át, a benne található betain pedig normalizálja a gyomorsav-szekréciót és támogatja a máj működését. (www.life.hu)
Céklakrémleves...
Hozzávalók 2 személy részére:
• 2 közepes cékla
• 2 gerezd fokhagyma
• fél fej vöröshagyma
• 1 liter alaplé
• só
• bors
• szerecsendió
• őrölt koriander
• gyömbér
• cayenne bors
• 2 evk. tejföl
• 1 tk. juharszirup vagy méz
• vaj vagy olíva olaj
Elkészítés: A céklát meghámozzuk és lereszeljük. A vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, felaprítjuk, majd a zsiradékon megdinszteljük. Rászórjuk a reszelt céklát és kicsit tovább dinszteljük. Felöntjük az alaplével és kb. 10-15 percig főzzük. Fűszerezzük pici sóval, borssal, valamint korianderrel, cayenne borssal, és reszelt gyömbérrel. Turmixgépbe átöntjük a sűrűjét, majd a többi levet a kellő krémesség eléréséig adagoljuk. Tovább fűszerezzük őrölt szerecsendióval. A tejfölt kikeverjük a juharsziruppal és tálalásnál egy-egy evőkanállal díszíthetjük a levesünket.