Recept: Szarvasgombás blini

Eljött egy gasztronómiai fesztiválon vásárolt szarvasgomba kaviár tesztelési ideje. Nem akartam sem tésztát, sem fűszervajat ízesíteni vele, inkább valami előételre vágytam. A kaviár szóról az orosz blini jutott az eszembe... mégha ez a ,,kaviár" nem is kaviár. Csupán a friss szarvasgomba van kaviárhoz hasonló nagyságúra reszelve és olajban tartósítva. Aromássága miatt szinte csak egy késhegynyi szükséges, hogy megfűszerezze, de ne nyomja el az ételünket. Egy csipet luxus megfizethető áron.

Ha szarvasgomba, akkor nekem a camembert jutott eszembe, és egy kis zöldet belecsepészve, cukkinivel párosítottam.

 

SAM_7681.jpg 

Szarvasgombás blini

 

SAM_7682.jpg 

Hozzávalók (4 személyre):

 

• 3 db tojás
• 125 ml tej
• 1 dkg élesztő
• 1 csipet cukor
• 125 ml tejföl
• 4 dkg vaj (szobahőmérsékletű)
• 15 dkg hajdina liszt
• 5 dkg búza liszt
• 1 tk só
 
(Lehet csak búzalisztből is)
 
• 1 db cukkini
• 1/2 camambert sajt
• 1-2 dl tejszín
• bors
 
• szarvasgomba kaviár (Gourmand Company)

  

A langyos, cukros tejben elkeverjük az élesztőt és meleg helyre téve felfuttatjuk. A vajat és a tejfölt hozzádjuk, majd a lisztet is hozzászitáljuk és a 3 tojás sárgájával jól kikeverjük. Eltesszük meleg helyre 20 percig pihenni. Amíg kel a tészta elkészítjük a feltétet. A cukkinit apró darbokra (3-4 mm) felvágjuk, kicsit besózzuk, és félretesszük. Serpenyőben, kevés vajon a megmosott cukkiniket megdinszteljük, pároljuk és hozzáadjuk a tejszínt, valamint a darabolt sajtot is. Kissé összedolgozzuk, sózzuk, borsozzuk. 

A 3 tojás fehérjét kemény habbá verjük és hozzákeverjük óvatosan a kelt tésztához. Én most nem lapos palacsintaként, hanem inkább kanálnyi adag fánk formájú falatként sütöttem ki a forró olajban. Tálalásnál a bliniket megpakoljuk a camambertes, cukkinis szósszal, és egy késhegynyi szarvasgomba kaviárral megkoronázzuk. Melegen, langyosan kínáljuk. Mielőtt beleharapunk érdemes a szószban kissé elvegyíteni a szarvasgombát és így ízletesen körbejár minden falatot, ami majd a mennybe visz!
 
SAM_7688.jpg
 
 
SAM_7693.jpg
 
 
SAM_7695.jpg
 
 
SAM_7675.jpg

Receptek

 

Rozmaringos sütőtükpürével töltött tortellini

 

Szüreti fogások

 

Olivás-cukkinis-aszalt paradicsomos mediterrán zsemle

 

Gorgonzolás diós keksz

 

Zöld curry leves

 

Hajdinasaláta mézes-mustáros csirkével

 

Céklakrémleves

 

Juharszirupos áfonya sorbet

 

Rozmaringos-gombás fasírt balzsamos lilaburgonya salátával

 

Meggyes-mascarponés pite

 

Spenótos fettuccine

 

Szezámos kacsahúsleves

 

Citrusos saláta gránátalma szósszal

 

Mák mousse

 

Grill fogások

 

Epres kölespuding

 

Márványos csirkemell rolád

 

Gyömbéres kuszkusz

 

Medvehagymás batyu

 

Kókuszos panna cotta

 

Ananász salsa grill húsok mellé

 

Tavaszi halsaláta

 

Narancsos-mogyorós kacsacomb

 

Tojásos túrókrém leveles répába töltve

 

Kocsonya tojásköntösben

 

Sonkás-lilahagymás, tojásos aszpik

 

Mentás-chilis eperpüré amerikai palacsintával

 

Marhahúsgombóc leves keleti fűszerezéssel

 

Mediterrán ízek

 

Borcsokoládé

 

Csalfa-fánk

 

Almaboros nyúlragu burgonyafánkkal

 

Piros tészta

 

Diós kecskesajtkrémmel töltött pulykacsónak rozmaringos céklasalátával

 

Wasabis édesköménymártás lenmagos csirkecsikokkal

 

Üvegbe zárt illatok

 

Mézes pulykamedálok gránátalma mártással

 

Sáfrányos csirkemell sült banánnal

 

Túrófánk körtelekvárral

 

Rosé kacsamell steak szilvás fügemártással

 

Szarvasgombás blini 

 

Fehércsokoládés, áfonyás sajttorta

 

Hideg, fűszeres körtekrémleves

 

Szőlővel és dióval illatosított kecskesajtos tészta

 

Garnéla narancsos mustármártással

 

Avokádós sajtszuflé

 

Birsalmás rétes

 

Marha steak vargánya mártással és héjas burgonyával 

 

Feketeerdő quiche

 

Süllő borókás citrommártással, diós-baconös rizzsel

 

Barackos panna cotta

 

Kecskesajt krémleves, sajtgolyóval

 

 

Magos mustáros pácban érlelt vadlazac ceruzababbal és pikáns mártással

 

Füge csónak gesztenyés csokoládékrémmel

 

 
 
 
 
 


 
   
MediaBOOM! MediaBOOM!