Eljött egy gasztronómiai fesztiválon vásárolt szarvasgomba kaviár tesztelési ideje. Nem akartam sem tésztát, sem fűszervajat ízesíteni vele, inkább valami előételre vágytam. A kaviár szóról az orosz blini jutott az eszembe... mégha ez a ,,kaviár" nem is kaviár. Csupán a friss szarvasgomba van kaviárhoz hasonló nagyságúra reszelve és olajban tartósítva. Aromássága miatt szinte csak egy késhegynyi szükséges, hogy megfűszerezze, de ne nyomja el az ételünket. Egy csipet luxus megfizethető áron.
Ha szarvasgomba, akkor nekem a camembert jutott eszembe, és egy kis zöldet belecsepészve, cukkinivel párosítottam.
Szarvasgombás blini
Hozzávalók (4 személyre):
• 3 db tojás
• 125 ml tej
• 1 dkg élesztő
• 1 csipet cukor
• 125 ml tejföl
• 4 dkg vaj (szobahőmérsékletű)
• 15 dkg hajdina liszt
• 5 dkg búza liszt
• 1 tk só
(Lehet csak búzalisztből is)
• 1 db cukkini
• 1/2 camambert sajt
• 1-2 dl tejszín
• bors
• szarvasgomba kaviár (Gourmand Company)
A langyos, cukros tejben elkeverjük az élesztőt és meleg helyre téve felfuttatjuk. A vajat és a tejfölt hozzádjuk, majd a lisztet is hozzászitáljuk és a 3 tojás sárgájával jól kikeverjük. Eltesszük meleg helyre 20 percig pihenni. Amíg kel a tészta elkészítjük a feltétet. A cukkinit apró darbokra (3-4 mm) felvágjuk, kicsit besózzuk, és félretesszük. Serpenyőben, kevés vajon a megmosott cukkiniket megdinszteljük, pároljuk és hozzáadjuk a tejszínt, valamint a darabolt sajtot is. Kissé összedolgozzuk, sózzuk, borsozzuk.
A 3 tojás fehérjét kemény habbá verjük és hozzákeverjük óvatosan a kelt tésztához. Én most nem lapos palacsintaként, hanem inkább kanálnyi adag fánk formájú falatként sütöttem ki a forró olajban. Tálalásnál a bliniket megpakoljuk a camambertes, cukkinis szósszal, és egy késhegynyi szarvasgomba kaviárral megkoronázzuk. Melegen, langyosan kínáljuk. Mielőtt beleharapunk érdemes a szószban kissé elvegyíteni a szarvasgombát és így ízletesen körbejár minden falatot, ami majd a mennybe visz!