Ha húsvét, akkor tojás. Vagy mégsem? Mediterrán ízvilágú sonkás kocsonyát készítettem vendégváró előételnek, amelynek tojásformába öntve kölcsönöztem ünnepi hangulatot.
Kocsonya tojásköntösben...
Hozzávalók (10 db):
• 5 evk. apróra vágott sonka
Elkészítés: A tojásokat kiszúrjuk (kb. 2 cm-es darabot letörve a végéből), kifolyatjuk a tartalmát (felhasználhatjuk más tojásos ételhez). Forró vízben pár perc alatt átfőzzük, majd még egyszer jól kimossuk. Tojástartóba helyezzük a lyukkal felfelé. A sonkát, az olívát, és az aszalt paradicsomot felkockázzuk, majd összekeverjük a szintén apróra vágott fűszerekkel. A meleg húsalaplében feloldjuk a zselatint. A tojásokat megtöltjük a sonkás keverékkel, majd felöntjük az alaplével. Hagyjuk kicsit hülni, majd legalább egy éjszakára a hűtőbe tesszük dermedni. Másnap tálalás előtt, óvatosan leszedjük a héjat, és lágytojástartóba helyezve kínálhatjuk. Természetesen ezt a kivitelezést megoldhatjuk magyaros ízekkel is, a hagyományt követve.