Itt a pünkösd! Ennek az ünnepnek nincs igazán meghatározó ételsora, többségében liba és bárány kerül ilyenkor az asztalra.
Az én választásom viszont a csirkére esett, amelyet pecsenye kacsamájjal, valamint medvehagymával töltött roládként készítettem el.
*A pünkösd a húsvét utáni hetedik vasárnapon és hétfőn tartott keresztény ünnep, amelyen a kereszténység a Szentlélek kiáradásának emlékét ünnepli meg. A Szentlélek az Atya és a Fiú kölcsönös szeretetének végpontja, áradása; ez a kiáradás.
Márványos csirkemell rolád...
Hozzávalók 2 személyre:
• 4 szelet csirkemell
• 3 evk. medvehagyma (olívában eltett)
• 4 db pecsenye kacsamáj (kb. 15 dkg)
• só
• színesbors
• 2-3 burgonya
• vaj
Elkészítés: A májakat pár órára jeges tejbe áztatjuk. A vágódeszkán szépen kierezzük, és lehártyázzuk, majd kis késsel csipetkézzük (mintha májgombócot készítenénk). Két csirkemell részt kettévágunk, megkapjuk a 4 szelet húst. Kikloffoljuk, majd enyhén megsózzuk. Kb. 2 evk.-nyi adag medvehagymát eloszlatunk a szeletekre, arra vékony rétegben kenünk a májból, majd megszórjuk színesborssal. A hús szeleteket feltekerjük majd fóliába csomagoljuk, mint a szaloncukrot (a rolád forma miatt). Párolóedénybe helyezzük őket, és kb. 40-50 percig pároljuk gőz felett. A burgonyákat megmossuk, felkockázzuk (lehet újkumplit is, akkor közvetlenül süthetjük is), kicsit előfőzzük, majd a serpenyőben vajon, 1 evk. medvehagymával meghintve lepirítjuk. A kész húsokat a fóliából kicsomagoljuk és óvatosan felszeleteljük. Márványosan festi meg a máj és a medvehagyma a rolád belsejét. Hidegen és melegen is tálalhatjuk, akár előételként is.