Már érik a füge, és elengedhetetlen, hogy ne készítsünk belőle valami finomságot. Sokoldalúan felhasználható: akár lekvárnak, levesnek, desszertnek vagy húsok mellé ínyencségnek is.
A szilva, mint szintén szezonális gyümölcs kitűnően illik a fügéhez. Így adta az ötletet egy finom, fűszeres mártáshoz, amellyel a rosé kacsamellet koronáztam meg.
Hozzávalók 2 személyre:
• 2 kacsamell rész
• 4-5 szem füge
• 4-5 szem kék szilva
• 1-2 evk. mandula likőr
• 1-2 evk. vörös balzsamecet
• 1 evk. méz
• 1 rúd fahéj
• 4-5 szem szegfűbors
• rozmaring
• ánizs
• kardamon
• (ha ilyen fűszerek nincsenek otthon a mézeskalács fűszerkeverék is felhasználható, kb. 1 tk. mennyiségben)
• 1 körte
Elkészítés: Először a mártást készítsük el. A szilvákat és fügéket megmossuk, felkockázzuk és serpenyőben, kevés kacsazsíron elkezdjük sütni. Felöntjük a mandulalikőrrel, majd a balzsamecettel, megszórjuk a fűszerekkel, és párolni kezdjük. Ha nagyon sűrű lenne, kevés vízzel fellazíthatjuk. 5-10 perc után adunk hozzá 1 evk. mézet és sziruposítjuk. Akkor kész, ha a gyümölcshús kellően puha, kicsit lekvár állagú.
A körtét megpucoljuk, félbevágjuk, magtalanítjuk és szegfűszeges vízben majdnem puhára főzzük.
A kacsamelleket megtisztítjuk, hidegvízzel megmossuk, leitatjuk. Beirdaljuk a bőrét, de vigyázzunk, hogy ne vágjunk bele a húsába. Megsózzuk mindkét oldalát. Picit pihentetjük. Addig felforrósítjuk a serpenyőt, de ne túl magas hőfokra. Először zsírjával lefelé helyezzük el a húst, majd kb. 5 percig sütjük mindkét oldalát. Előmelegített sütőben kb. 10 percig 150°C-on, és kis mézzel megkenve a bőrét (amivel fölfelé helyezzük be a sütőbe) tovább sütjük.
Tálalás: 1 cm-es szeletekre felvágjuk a kacsamelleket, a tányéron ízlésesen elhelyezzük és meglocsoljuk a mártással. A körtékre szintén tehetünk még egy kis mártást, ami díszíti is a tányérunkat. Ha valaki igényel mellé köretet, akkor a tócsnit, cicegét ajánlom hozzá.