Recept: Fehércsokoládés, áfonyás sajttorta

Ez a torta különleges számomra. Az édesanyámnak készítettem a születésnapjára. 

 

Különlegessége, hogy együtt nyaralunk éppen, és így lehetőségem volt felköszönteni, megajándékozni a kedvenc ízeivel.

 

Mivel nagyon messze élünk egymástól most felejthetetlen élményeket szerzünk az együtt töltött napok alatt. 

 

Tökéletes választás egy nyári estén elfogyasztani kint a teraszon...

 

SAM_4257.jpg

 

 

Hozzávalók 20 cm-es átmérőjű tortaformához:

 

Keksz alap:

 
• 20 dkg zabpelyhes keksz
• 2 csomag Jó reggelt keksz (áfonyás, erdei gyümölcsös)
• 1 marék szeletelt mandula
• 10-12 dkg vaj

 

Sajtkrém:

 

• 50 dkg mascarpone
• 2 tojás
• 3 tojás sárgája
• 10 dkg porcukor
• 2-3 evőkanál keményítő
• 10 dkg fehércsokoládé
• 1 citrom héja
• fél citrom leve
• 1 vaníliarúd (vagy bourbon vaníliás cukor)
• 1 dl tejszín
• 15 dkg áfonya
 
 Fedő krém:
 
• 1,5 dl tejszín
• a sajtkrémkeverékből 3-4 evk.
• habfixáló por
• vanília
• 1-2 evk. porcukor

 

Áfonyaszósz:

 

• 15 dkg áfonya
• 1-2 evk. porcukor
• 1-2 dl víz
 

 

 

Elkészítés: A kekszeket és a mandulát aprítóban (vagy konyharuhába csomagolva) összetörjük. A vajat megolvasztjuk és a keksszel összekeverjük. A tortaformát kivajazzuk (vagy sütőpapírral kibéleljük) és belenyomkodjuk a vajas kekszet. Egy pohár segítségével esetleg elegyengethetjük, majd betesszük a hűtőbe. Közben a krémet elkészítjük. A fehércsokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, a tejszínnel felöntjük, krémesre keverjük. A tojásokat a porcukorral habosra felverjük, majd hozzáadjuk a mascarponet, és a fehércsokoládé krémet. Meglocsoljuk a citrom levével, belereszeljük a héját és megszórjuk a vaníliával és lassan szép simára keverjük. Kivesszük a tortaformát, megszórjuk egy kis áfonyával, kanalazunk rá a krémből, majd újra megszórjuk áfonyával, majd a krémmel befedjük. Az előmelegített sütőben 160 °-on 70-80 perc alatt megsütjük. (Ha gázsütőnk van, érdemes vízfürdőben sütni, nehogy szétrepedezzen a teteje.) A tortánk közepe kicsit remegős lesz, de ez nem baj, meg fog dermedni. A sütőben hagyjuk kihülni. Folytatjuk a fedőkrémmel. A tejszínt porcukorral, vaníliával, kis habfixálóval felverjük, majd hozzákeverjük a sajtkrémet. A sütőben meghült tortára kenjük, kb. 1 cm-es vastagságban, majd egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap tálalás előtt elkészítjük az áfonyaszószt. Az áfonyákat a vízben, a porcukorral felmelegítjük és kicsit sziruposítjuk. (Nem szoktam amúgy édesíteni, a fanyar íze sokkal finomabb.) A tortaszeleteket meglocsoljuk a szósszal és megszórhajuk még egy kis szeletelt mandulával is. 

 

SAM_4224_1.jpg

 

SAM_4238.jpg

 

SAM_4233.jpg

 

SAM_4239.jpg

 

 

Receptek

 

Rozmaringos sütőtükpürével töltött tortellini

 

Szüreti fogások

 

Olivás-cukkinis-aszalt paradicsomos mediterrán zsemle

 

Gorgonzolás diós keksz

 

Zöld curry leves

 

Hajdinasaláta mézes-mustáros csirkével

 

Céklakrémleves

 

Juharszirupos áfonya sorbet

 

Rozmaringos-gombás fasírt balzsamos lilaburgonya salátával

 

Meggyes-mascarponés pite

 

Spenótos fettuccine

 

Szezámos kacsahúsleves

 

Citrusos saláta gránátalma szósszal

 

Mák mousse

 

Grill fogások

 

Epres kölespuding

 

Márványos csirkemell rolád

 

Gyömbéres kuszkusz

 

Medvehagymás batyu

 

Kókuszos panna cotta

 

Ananász salsa grill húsok mellé

 

Tavaszi halsaláta

 

Narancsos-mogyorós kacsacomb

 

Tojásos túrókrém leveles répába töltve

 

Kocsonya tojásköntösben

 

Sonkás-lilahagymás, tojásos aszpik

 

Mentás-chilis eperpüré amerikai palacsintával

 

Marhahúsgombóc leves keleti fűszerezéssel

 

Mediterrán ízek

 

Borcsokoládé

 

Csalfa-fánk

 

Almaboros nyúlragu burgonyafánkkal

 

Piros tészta

 

Diós kecskesajtkrémmel töltött pulykacsónak rozmaringos céklasalátával

 

Wasabis édesköménymártás lenmagos csirkecsikokkal

 

Üvegbe zárt illatok

 

Mézes pulykamedálok gránátalma mártással

 

Sáfrányos csirkemell sült banánnal

 

Túrófánk körtelekvárral

 

Rosé kacsamell steak szilvás fügemártással

 

Szarvasgombás blini 

 

Fehércsokoládés, áfonyás sajttorta

 

Hideg, fűszeres körtekrémleves

 

Szőlővel és dióval illatosított kecskesajtos tészta

 

Garnéla narancsos mustármártással

 

Avokádós sajtszuflé

 

Birsalmás rétes

 

Marha steak vargánya mártással és héjas burgonyával 

 

Feketeerdő quiche

 

Süllő borókás citrommártással, diós-baconös rizzsel

 

Barackos panna cotta

 

Kecskesajt krémleves, sajtgolyóval

 

 

Magos mustáros pácban érlelt vadlazac ceruzababbal és pikáns mártással

 

Füge csónak gesztenyés csokoládékrémmel

 

 
 
 
 
 


 
   
MediaBOOM! MediaBOOM!