Elkészítés: A kekszeket és a mandulát aprítóban (vagy konyharuhába csomagolva) összetörjük. A vajat megolvasztjuk és a keksszel összekeverjük. A tortaformát kivajazzuk (vagy sütőpapírral kibéleljük) és belenyomkodjuk a vajas kekszet. Egy pohár segítségével esetleg elegyengethetjük, majd betesszük a hűtőbe. Közben a krémet elkészítjük. A fehércsokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, a tejszínnel felöntjük, krémesre keverjük. A tojásokat a porcukorral habosra felverjük, majd hozzáadjuk a mascarponet, és a fehércsokoládé krémet. Meglocsoljuk a citrom levével, belereszeljük a héját és megszórjuk a vaníliával és lassan szép simára keverjük. Kivesszük a tortaformát, megszórjuk egy kis áfonyával, kanalazunk rá a krémből, majd újra megszórjuk áfonyával, majd a krémmel befedjük. Az előmelegített sütőben 160 °-on 70-80 perc alatt megsütjük. (Ha gázsütőnk van, érdemes vízfürdőben sütni, nehogy szétrepedezzen a teteje.) A tortánk közepe kicsit remegős lesz, de ez nem baj, meg fog dermedni. A sütőben hagyjuk kihülni. Folytatjuk a fedőkrémmel. A tejszínt porcukorral, vaníliával, kis habfixálóval felverjük, majd hozzákeverjük a sajtkrémet. A sütőben meghült tortára kenjük, kb. 1 cm-es vastagságban, majd egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap tálalás előtt elkészítjük az áfonyaszószt. Az áfonyákat a vízben, a porcukorral felmelegítjük és kicsit sziruposítjuk. (Nem szoktam amúgy édesíteni, a fanyar íze sokkal finomabb.) A tortaszeleteket meglocsoljuk a szósszal és megszórhajuk még egy kis szeletelt mandulával is.