Lassan beköszönt az ősz, de mielőtt eltennénk a nyári ruhákat, és fürdőruhákat, gondoljunk az átmenetre. Szeptemberben igenis még jó idő lesz! Érik a körte is, és tökéletes alapanyag a hűsítő fogásokhoz. Akár fagyit készíthetünk belőle, krémlevest, sorbet-et, koktélt...
Hozzávalók 2 személyre:
• 6-8 db körte
• 1 tkv. reszelt gyömbér
• pár szem szegfűbors (vagy szegfűszeg)
• csipet vanília (vagy bourbon vaniliás cukor)
• 2 evk. méz
• 1 citrom
• 1,-2 dl 3,5%-os tej (lehet tejszín is)
Elkészítés:
A körtéket meghámozzuk, kicsutkázzuk és felkockázzuk. Egy főzőedényben felöntjük vízzel, hozzáadjuk a citrom levét, és a reszelt héját, a gyömbért és pár szem szegfűborsot. Meghintjük vaníliával és a mézet is hozzákeverjük. Lassú tűzön puhára főzzük. Amikor kész, leszűrjük a szegfűborsot, és átkanalazzuk a körtéket a turmixgépbe. Felöntjük 1-2 dl fűszeres lével, és pürésítjük. Adunk hozzá még egy kanál mézet, felöntjük a tejjel, és összekeverjük. Hagyjuk kihülni. Egy meghámozott körtét félbevágunk és a maradék lében megfőzzük. A megmaradt fűszeres levet mézzel sziruposíthatjuk. Díszítésként belehelyezzük a levesbe a körtéket és meglocsoljuk a sziruppal.