Az ősz legjellegzetesebb időszaka a szüret. Nagy gazdaságokban hosszú napokon át tartó, szorgos és kimerítő munka, míg kisebb családi gazdaságokban akár összeszervezhető egy családi, baráti munkaerővel, finom ételek, borok, és pálinkák társaságában.
Ennek jegyében készítettem két kecskesajtos borkorcsolyát és egy borzselét.
Mint ismeretes már számomra is a kecskesajtokhoz egy jó sauvignon blanc, vagy más száraz, friss savérzetű, intenzív aromájú fehérborok, pinot gris, kéknyelű, könnyebb villányi hárslevelű (vörösek közül talán a pinot noir és a kékfrankos) illenek.
Engem úgy igazán egy Irsai Olivér vagy egy könnyű rozé bor mindig el tud csábítani.
Kecskesajtos, szőlős borkorcsolya...
Hozzávalók (12 db):
• 1 csomagolt leveles tészta
Elkészítés: A levelestésztát kinyújtjuk, majd 12 db négyzetalakra vágjuk. Széleit fehajtva kis kosárkákat készítünk. Megtöltjük mozzarellával, kecskesajttal és szőlővel. Megfűszerezzük kakukkfűvel, majd 180 C°-ra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt megsütjük. Amikor kivettük és még forró, megszórhatjuk kecskesajttal.
Olívás, kecskesajtos borkorcsolya...
Hozzávalók (12 db):
• 1 csomagolt leveles tészta
Elkészítés: A levelestésztát kinyújtjuk, majd 12 db csíkra felvágjuk. Vékonyan, az ujjunk segítségével megkenjük fokhagymás fűszervajjal. Kis távolságokra elhelyezünk rajta egy-egy darab kecskesajtot. Feltekerjük csavart formában. Ahová nem került sajt, oda egy fél olívát nyomunk a tésztába. Megkenjük tojássárgával, meghintjük bazsalikommal és 180°C-ra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt megsütjük.
Vörösborzselé...
Hozzávalók 4 személyre:
• 0,5 liter száraz vörösbor (kékfrankos, vagy pinot noir)
• 5 lap zselatin vagy tortazselé
• 1-2 tk. citromlé vagy narancslé
Elkészítés: A borhoz hozzáadjuk az 1-2 evk. cukrot, a szegfűszeget, a fahéjrudat és a citromlevet. Felfőzzük, majd forráskor beletesszük a zselatint (vegyük ki a fűszereket belőle), amellyel még 1-2 percig tovább főzzük. Amikor elzártuk olykor kevergetve megvárjuk, hogy meghüljön, kb. 10 perc. A formákba töltjük, majd a hűtőben 2-3 óra alatt megdermed. Akár húsok, desszertek vagy éppen egy finom csokoládé kísérője is lehet.