A hatalamasra nőtt rozmaring bokrom jellegzetes illata elcsábított az egyik nap. Levágtam pár ágacskát, és eköré gondoltam ki a többi alapanyagot. Pulykahúsos, erdei gombás főétel, egy laza balzsamecetes lilaburgonyából készült salátával.
Nyáriassá varázsoltam az amúgy számomra télies hangulatú fasírtot.
Rozmaringos-gombás fasírt balzsamos lilaburgonya salátával
Hozzávalók 2-4 személyre:
• 50 dkg pulyka darálthús
• 25 dkg erdei gomba
• 4-6 db lilaburgonya
• 3-4 rozmaringág
• 1 tojás
• 3 evk. tönköly búzakorpa (persze lehet hagyományosan, tejbe áztatott zsemlével is)
• 1 evk. rizsliszt
• 2 gerezd fokhagyma
• kis csokor petrezselyem
• só
• bors
• 2 evk. vörös balzsamecet
Elkészítés: A burgonyákat megpucoljuk, és enyhén sós vízben megfőzzük. (Nagyon hamar megfő, ebben különbözik a sima burgonyától, viszont ízben egyáltalán nem tér el.) Kikeverünk 2 evk. balzsamecetet, és 1 evk. mézet. Szórunk hozzá egy kis apróra vágott rozmaringlevelet. Ha kihült a burgonya, hozzáöntjük a szószt, majd pár órára a hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. A gombákat kevés vajon a petrezselyemmel, fokhagymával, kis borssal megdinszteljük. A darált húshoz keverjük a tojást, a 2 evk. búzakorpát, és a gomba ragut. Megsózzuk, borsozzuk és friss rozmaringgal összegyúrjuk. Fóliára szórunk 1 evk. búzakorpát és 1 evk. rizslisztet, ebbe forgatjuk a fasírtunkat. Kivajazott hőálló tálba helyezzük és előmelegített sütőben 200 C°-on kb. 1 óra alatt megsütjük. Egyszer vagy kétszer egy kis vajjal megkenhetjük a tetejét. Hideg balzsamos burgonyasalátával tálaljuk.