Közeledik a húsvét, így vendégvárás ideje. Az ételek szempontjából a bőséges reggelikről, a vendégfalatkákról, a sok süteményről, vagy éppen a jó idő esetén egy igazi piknikről szól. Elengedhetetlen alkotóeleme ezeknek az ételeknek: a sonka és a tojás.
Erre az ünnepre a kiváló vendégváró előétel receptet a Nosalty-n fedeztem fel évekkel ezelőtt, amelyet a húsvéti sonkával formáltam át.
Sonkás-lilahagymás, tojásos aszpik...
Hozzávalók (1 őzgerinc forma):
• 6 db főtt tojás
• 15 dkg húsvéti sonka
• 1 fej lilahagyma
• metélőhagyma
• 20 gr zselatin
• 5 evk. tejföl
• 5 evk. majonéz
• 1 dl húsleves alaplé (ha nincs, akkor fél leveskocka)
• só
• bors
Elkészítés: A tojásokat megfőzzük. A lilahagymát, a sonkát, majd a főtt tojásokat kockákra feldaraboljuk. Összekeverjük a tejföllel és a majonézzel. A langyos húsalaplében eldolgozzuk a zselatin, majd hozzáöntjük a keverékhez. Jól összedolgozzuk és fűszerezhetjük még borssal, sóval, és metélőhagymával. A keveréket beleöntjük a fóliával kibélelt őzgerinc formába, majd a hűtőbe tesszük 5 óra hosszára, vagy egy teljes északára dermedni. Akár önmagában vagy kalács mellé felszeletelve tálaljuk.