Recept: Tavaszi halsaláta

Megérkezett a nagyon várt tavasz! Kezdődhet a sok házkörüli munka, valamint előkerülnek a kerti bútorok és a teraszunkat díszítő virágok. 
Amint ráébredünk, hogy ténylegesen itt a jóidő, ami szinte be is rontott, és eszmélünk fel, hogy nem igazán vagyunk felkészülve. Energiaszintünk alacsony, sápadtnak, olykor letörtnek érezzük még magunkat, a testünk állapotáról, és állóképességünkről nem is beszélve. Ideje felfrissíteni a lelkünket, testünket, és lelkesedve nekiállni a tavaszi teendőknek, a kerti programoknak.

SAM_1528.jpg
 
Tavaszi halsaláta...

SAM_1535.jpg
 
Hozzávalók 2 személyre:

 
• tonhal (konzerv, de ne az olajos változat)
• tőkehalmáj
• bármilyen tengeri halfilé
• tölgylevél saláta
• 8-10 szem olíva bogyó
• bazsalikom
• 1 gerezd fokhagyma
• 2-4 szelet szárított paradicsom
• 8-10 szem koktél paradicsom
• 8-10 karika uborka
• 1 zellerszár
• 2-3 fej brokkoli
• kis metélőhagyma
• kis darabka diós brie sajt
• citrom
• extra szűz olíva olaj
 
 
Elkészítés: A választott tengeli halfilét kedvünkre befűszerezzük (metélőhagyma, citrom, kevés só), és fóliában az előmelegített sütőben kb. 180-200 C°-on 20 perc alatt megsütjük. A tőkehalmájat és a tonhalat kisebb darabokban kiszedjük a dobozból. A salátát megmossuk (nekem sikerül mindig kicsit megnyomorgatni és kevésbé tűnik már frissnek), valamint minden más egyéb zöldséget is természetesen. A brokkolit blansírozzuk*. A paradicsomot, az uborkát, a zellert, az olívát, a fokhagymát, a szárított paradicsomot, a brie sajtot felaprítjuk, majd megfűszerezzük metélőhagymával és bazsalikommal. Amikor kész a sült hal, egy salátás tálba belepakoljuk a tölgyfalevél salátát, bele a zöldségkeveréket, rá pedig a darabolt halfiléket. Kevés citrommal és kiskanálnyi extra szűz olíva olajjal meglocsoljuk. Friss, laktató, energikus! 

*A megtisztított nyers zöldséget szűrőkanálban 3-5 percre forró víz fölé helyezzük, és befedjük az edényt. Amikor kiemeljük hirtelen jéghideg vízzel lehűtjük. 
 
SAM_1521.jpg
 
SAM_1513.jpg
 
SAM_1544.jpg
 
SAM_1518.jpg
 
 

Receptek

 

Rozmaringos sütőtükpürével töltött tortellini

 

Szüreti fogások

 

Olivás-cukkinis-aszalt paradicsomos mediterrán zsemle

 

Gorgonzolás diós keksz

 

Zöld curry leves

 

Hajdinasaláta mézes-mustáros csirkével

 

Céklakrémleves

 

Juharszirupos áfonya sorbet

 

Rozmaringos-gombás fasírt balzsamos lilaburgonya salátával

 

Meggyes-mascarponés pite

 

Spenótos fettuccine

 

Szezámos kacsahúsleves

 

Citrusos saláta gránátalma szósszal

 

Mák mousse

 

Grill fogások

 

Epres kölespuding

 

Márványos csirkemell rolád

 

Gyömbéres kuszkusz

 

Medvehagymás batyu

 

Kókuszos panna cotta

 

Ananász salsa grill húsok mellé

 

Tavaszi halsaláta

 

Narancsos-mogyorós kacsacomb

 

Tojásos túrókrém leveles répába töltve

 

Kocsonya tojásköntösben

 

Sonkás-lilahagymás, tojásos aszpik

 

Mentás-chilis eperpüré amerikai palacsintával

 

Marhahúsgombóc leves keleti fűszerezéssel

 

Mediterrán ízek

 

Borcsokoládé

 

Csalfa-fánk

 

Almaboros nyúlragu burgonyafánkkal

 

Piros tészta

 

Diós kecskesajtkrémmel töltött pulykacsónak rozmaringos céklasalátával

 

Wasabis édesköménymártás lenmagos csirkecsikokkal

 

Üvegbe zárt illatok

 

Mézes pulykamedálok gránátalma mártással

 

Sáfrányos csirkemell sült banánnal

 

Túrófánk körtelekvárral

 

Rosé kacsamell steak szilvás fügemártással

 

Szarvasgombás blini 

 

Fehércsokoládés, áfonyás sajttorta

 

Hideg, fűszeres körtekrémleves

 

Szőlővel és dióval illatosított kecskesajtos tészta

 

Garnéla narancsos mustármártással

 

Avokádós sajtszuflé

 

Birsalmás rétes

 

Marha steak vargánya mártással és héjas burgonyával 

 

Feketeerdő quiche

 

Süllő borókás citrommártással, diós-baconös rizzsel

 

Barackos panna cotta

 

Kecskesajt krémleves, sajtgolyóval

 

 

Magos mustáros pácban érlelt vadlazac ceruzababbal és pikáns mártással

 

Füge csónak gesztenyés csokoládékrémmel

 

 
 
 
 
 


 
   
MediaBOOM! MediaBOOM!