Megérkezett a nagyon várt tavasz! Kezdődhet a sok házkörüli munka, valamint előkerülnek a kerti bútorok és a teraszunkat díszítő virágok.
Amint ráébredünk, hogy ténylegesen itt a jóidő, ami szinte be is rontott, és eszmélünk fel, hogy nem igazán vagyunk felkészülve. Energiaszintünk alacsony, sápadtnak, olykor letörtnek érezzük még magunkat, a testünk állapotáról, és állóképességünkről nem is beszélve. Ideje felfrissíteni a lelkünket, testünket, és lelkesedve nekiállni a tavaszi teendőknek, a kerti programoknak.
Tavaszi halsaláta...
Hozzávalók 2 személyre:
• tonhal (konzerv, de ne az olajos változat)
• tőkehalmáj
• bármilyen tengeri halfilé
• tölgylevél saláta
• 8-10 szem olíva bogyó
• bazsalikom
• 1 gerezd fokhagyma
• 2-4 szelet szárított paradicsom
• 8-10 szem koktél paradicsom
• 8-10 karika uborka
• 1 zellerszár
• 2-3 fej brokkoli
• kis metélőhagyma
• kis darabka diós brie sajt
• citrom
• extra szűz olíva olaj
Elkészítés: A választott tengeli halfilét kedvünkre befűszerezzük (metélőhagyma, citrom, kevés só), és fóliában az előmelegített sütőben kb. 180-200 C°-on 20 perc alatt megsütjük. A tőkehalmájat és a tonhalat kisebb darabokban kiszedjük a dobozból. A salátát megmossuk (nekem sikerül mindig kicsit megnyomorgatni és kevésbé tűnik már frissnek), valamint minden más egyéb zöldséget is természetesen. A brokkolit blansírozzuk*. A paradicsomot, az uborkát, a zellert, az olívát, a fokhagymát, a szárított paradicsomot, a brie sajtot felaprítjuk, majd megfűszerezzük metélőhagymával és bazsalikommal. Amikor kész a sült hal, egy salátás tálba belepakoljuk a tölgyfalevél salátát, bele a zöldségkeveréket, rá pedig a darabolt halfiléket. Kevés citrommal és kiskanálnyi extra szűz olíva olajjal meglocsoljuk. Friss, laktató, energikus!
*A megtisztított nyers zöldséget szűrőkanálban 3-5 percre forró víz fölé helyezzük, és befedjük az edényt. Amikor kiemeljük hirtelen jéghideg vízzel lehűtjük.