A pitében az a jó, hogy bármilyen idénygyümölccsel megtölthetjük, a variációk száma végtelen. A pite lényegét mindig a töltelék adja.
Most a meggyre esett a választásom, mert rengeteget kaptam belőle egy kedves ismerősömtől. Többségében desszertekhez használom fel, de biztosan készíteni fogok egy-két üveg lekvárt is.
Meggyes-mascarponés pite
Hozzávalók 2 mini pitéhez:
Elkészítés: A pite tészta hozzávalói legyenek kellően hidegek. A vajat a porcukorral, a sóval összedolgozzuk, majd szépen a lisztet hozzászitáljuk. Jeges vízzel fellazítjuk, és egy gombócot formázunk belőle. Eltesszük a hűtőbe legalább 30 percig pihentetni. A meggyet kimagozzuk és a barnacukorral, citromlével felfőzzük. Szirupos állagot érjük el. Hagyjuk meghülni. Kivesszük a harmadát és mascarponéhoz keverjük. A pitetésztát az olvasztott vajjal kikent formákba nyomkodjuk, megszúrkáljuk villával, és kb. 180 C°-on 20 percig sütjük. Kivesszük a sütőből, majd a mascarponés krémmel megkenjük a pitéket, és eloszlatjuk rajta a meggyes szirupot. Visszatesszük a sütőbe 200 C°-ra még 10 percet sülni. Tálalhatjuk melegen, de akár meghülve is. A krém szilárdulni fog, de kicsit lekváros lesz a felső rétege. Megszórhatjuk még egy kis porcukorral díszítésképpen.