Könnyű egytálétel nyers zöldségekkel tarkítva, és pikáns fűszerezéssel illatosítva.
A mustáros ízekhez kedvelt zöldségeim: az uborka és a répa. Nyáron minden kerti finomság az ölünkbe hullik, hagyjuk meg maguk valójában, frissen és ropogósan. A hajdina kellemesen édeskés íze tökéletes párosítás köretként, valamint nagyon jótékony hatású a szervezetünkre.
(Hajdina): Napjainkban a reformtáplálkozás hívei terjesztése által egyre népszerűbb lesz.Tápértékét jellemzően a szénhidráttartalma adja, de a hagyományos gabonafélékkel eltérően a hajdina rosttartalma kiemelkedő. Aminósav-összetételét tekintve is sokkal kedvezőbb. Magas a kalcium- és magnéziumtartalma, és az sem elhanyagolható, hogy a magas káliumtartalma, míg nátriumban meglehetősen szegény. Emellett igen értékes vitaminforrás (E-, B1- és B2-vitaminok) illetve flavonoid és rutin (P-vitamin) tartalma miatt többek között pl. a sugárkezelések okozta egészségkárosodásnak is kiváló gyógyszere.
Hajdinasaláta mézes-mustáros csirkével
Hozzávalók 2 személyre:
• 1 evk. méz, vagy juharszirup
Elkészítés: A csirkecomb filéket enyhén megsózzuk, majd a mustárral bekentjük. Pihentetjük a pácban. A hajdinát megmossuk, majd kétszeres mennyiségű sós, gyömbéres, borsos vízben lassú tűzön megfőzzük. Kb. forrástól számítva 10 - 15 perc. Az uborkát kicsi kockákra felvágjuk, a répát lereszeljük. Serpenyőben kevés vajon a csirkecomb filéket lepirítjuk, majd fedő alatt pároljuk. Amikor megpuhult mézzel, vagy juharsziruppal meglocsoljuk és hagyjuk, hogy karamellizálódjon. Hozzákeverjük a répát és az uborkát, felveszik a mézes-mustáros ízeket, enyhén még megborsozzuk, majd összekeverjük a hajdinával. Tálalás előtt egy kis mozzarellát grillezhetünk a tetejére.