Recept: Hajdinasaláta mézes-mustáros csirkével

Könnyű egytálétel nyers zöldségekkel tarkítva, és pikáns fűszerezéssel illatosítva.
A mustáros ízekhez kedvelt zöldségeim: az uborka és a répa. Nyáron minden kerti finomság az ölünkbe hullik, hagyjuk meg maguk valójában, frissen és ropogósan. A hajdina kellemesen édeskés íze tökéletes párosítás köretként, valamint nagyon jótékony hatású a szervezetünkre.

(Hajdina): Napjainkban a reformtáplálkozás hívei terjesztése által egyre népszerűbb lesz.Tápértékét jellemzően a szénhidráttartalma adja, de a hagyományos gabonafélékkel eltérően a hajdina rosttartalma kiemelkedő. Aminósav-összetételét tekintve is sokkal kedvezőbb. Magas a kalcium- és magnéziumtartalma, és az sem elhanyagolható, hogy a magas káliumtartalma, míg nátriumban meglehetősen szegény. Emellett igen értékes vitaminforrás (E-, B1- és B2-vitaminok) illetve flavonoid és rutin (P-vitamin) tartalma miatt többek között pl. a sugárkezelések okozta egészségkárosodásnak is kiváló gyógyszere.

SAM_5100.jpg
 
Hajdinasaláta mézes-mustáros csirkével
 
SAM_5105.jpg
 

Hozzávalók 2 személyre:

 
• 1 csésze hajdina
• 2 csésze víz
• só
• cayenne bors
• 1 tk. reszelt gyömbér
• 20 dkg csirkecomb filé
• 1 evk. angol mustár
• 1 evk. méz, vagy juharszirup
• 1-2 db fürtös uborka
• 1 db répa
• mozarella
 

Elkészítés:  A csirkecomb filéket enyhén megsózzuk, majd a mustárral bekentjük. Pihentetjük a pácban. A hajdinát megmossuk, majd kétszeres mennyiségű sós, gyömbéres, borsos vízben lassú tűzön megfőzzük. Kb. forrástól számítva 10 - 15 perc. Az uborkát kicsi kockákra felvágjuk, a répát lereszeljük. Serpenyőben kevés vajon a csirkecomb filéket lepirítjuk, majd fedő alatt pároljuk. Amikor megpuhult mézzel, vagy juharsziruppal meglocsoljuk és hagyjuk, hogy karamellizálódjon. Hozzákeverjük a répát és az uborkát, felveszik a mézes-mustáros ízeket, enyhén még megborsozzuk, majd összekeverjük a hajdinával. Tálalás előtt egy kis mozzarellát grillezhetünk a tetejére.  
 
SAM_5079.jpg
 
SAM_5119.jpg
 
SAM_5088.jpg
 
SAM_5106.jpg

Receptek

 

Rozmaringos sütőtükpürével töltött tortellini

 

Szüreti fogások

 

Olivás-cukkinis-aszalt paradicsomos mediterrán zsemle

 

Gorgonzolás diós keksz

 

Zöld curry leves

 

Hajdinasaláta mézes-mustáros csirkével

 

Céklakrémleves

 

Juharszirupos áfonya sorbet

 

Rozmaringos-gombás fasírt balzsamos lilaburgonya salátával

 

Meggyes-mascarponés pite

 

Spenótos fettuccine

 

Szezámos kacsahúsleves

 

Citrusos saláta gránátalma szósszal

 

Mák mousse

 

Grill fogások

 

Epres kölespuding

 

Márványos csirkemell rolád

 

Gyömbéres kuszkusz

 

Medvehagymás batyu

 

Kókuszos panna cotta

 

Ananász salsa grill húsok mellé

 

Tavaszi halsaláta

 

Narancsos-mogyorós kacsacomb

 

Tojásos túrókrém leveles répába töltve

 

Kocsonya tojásköntösben

 

Sonkás-lilahagymás, tojásos aszpik

 

Mentás-chilis eperpüré amerikai palacsintával

 

Marhahúsgombóc leves keleti fűszerezéssel

 

Mediterrán ízek

 

Borcsokoládé

 

Csalfa-fánk

 

Almaboros nyúlragu burgonyafánkkal

 

Piros tészta

 

Diós kecskesajtkrémmel töltött pulykacsónak rozmaringos céklasalátával

 

Wasabis édesköménymártás lenmagos csirkecsikokkal

 

Üvegbe zárt illatok

 

Mézes pulykamedálok gránátalma mártással

 

Sáfrányos csirkemell sült banánnal

 

Túrófánk körtelekvárral

 

Rosé kacsamell steak szilvás fügemártással

 

Szarvasgombás blini 

 

Fehércsokoládés, áfonyás sajttorta

 

Hideg, fűszeres körtekrémleves

 

Szőlővel és dióval illatosított kecskesajtos tészta

 

Garnéla narancsos mustármártással

 

Avokádós sajtszuflé

 

Birsalmás rétes

 

Marha steak vargánya mártással és héjas burgonyával 

 

Feketeerdő quiche

 

Süllő borókás citrommártással, diós-baconös rizzsel

 

Barackos panna cotta

 

Kecskesajt krémleves, sajtgolyóval

 

 

Magos mustáros pácban érlelt vadlazac ceruzababbal és pikáns mártással

 

Füge csónak gesztenyés csokoládékrémmel

 

 
 
 
 
 


 
   
MediaBOOM! MediaBOOM!